VSV connect, spol. s r.o., Švestková 1304, 506 01 Jičín, tel.: +420 493 520 611, e-mail: obchod@vsvconnect.cz
Otevřít menu
VSV connect
domů Domů Blog Televizní a satelitní systémy STA pro společenství vlastníků i jednotlivce

Televizní a satelitní systémy STA pro společenství vlastníků i jednotlivce

5. srpna 2024

Televizní a satelitní systémy STA pro společenství vlastníků i jednotlivce

Televizní a satelitní systémy STA jsou nejčastější a nejvhodnější řešení příjmu televizního signálu pro bytové domy. Společnou televizní anténu spravuje společenství vlastníků jednotek SVJ, které obvykle na správu antény najímá firmu, která zajišťuje její bezproblémový provoz. Celé zařízení STA je majetkem družstva nebo společenství vlastníků a umožňuje příjem pozemního i satelitního vysílání.

Televizní a satelitní systémy STA

Systém umožňuje příjem FM rádií a nově i DAB vysílání, pozemních a satelitních digitálních programů. Umožňuje pozemní vysílání, kdy je signál vysílán z vysílačů na pozemní antény. Při satelitním vysílání je signál vysílán ze satelitů na satelitní přijímače. Při kabelovém vysílání je signál vysílán po kabelových rozvodech do domácností a při IPTV je signál vysílán po internetové síti. Součástí systému je anténní systém v podobě stožáru a antény, hlavní stanice STA, která zahrnuje předzesilovače, zesilovače, filtry či modulátory, rozvod signálu pomocí kabeláže, odbočovačů i rozbočovačů a ve finále i účastnické zásuvky.

Zesílení a kvalita signálu

Zesílení signálu se řeší pomocí kanálových vložek a širokopásmových nebo programovatelných zesilovačů. Kanálové vložky se vyznačují vysokou spolehlivostí a dlouhou životností a hodí se pro rozsáhlejší objekty. Programovatelné zesilovače jsou vhodnější zase pro menší objekty, kde se dají přímo na místě snadno nastavovat. Širokopásmové zesilovače se využívají už poměrně ojediněle. Televizní systém představuje jedinečný souhrn pravidel, které určují způsob přenosu a šíření televizního signálu. Zahrnuje způsob kódování obrazu a zvuku, vysílací frekvence i způsob modulace.

Televizní systémy

Každý televizní systém má své přednosti i mírné slabiny. Pozemní vysílání je stále nejrozšířenější. Jedním z důvodů je i to, že má nejnižší náklady na příjem. Satelitní vysílání zase nabízí k výběru širokou škálu programů a vysokou kvalitu obrazu. Kabelové vysílání je velmi pohodlné, protože nevyžaduje instalaci antény ani satelitního přijímače. IPTV je moderním a inovovaným produktem, který nabízí svým klientům různé interaktivní funkce a možnost nahrávání pořadů. Rádi vám připravíme nabídku televizního a satelitního systému do objektu na míru a systém namontujeme.

Všechny články blogu