VSV connect, spol. s r.o., Švestková 1304, 506 01 Jičín, tel.: +420 493 520 611, e-mail: obchod@vsvconnect.cz
Otevřít menu
VSV connect
domů Domů Blog Jak funguje evakuační systém EVAc a kde všude se dá použít

Jak funguje evakuační systém EVAc a kde všude se dá použít

11. července 2024

Jak funguje evakuační systém EVAc a kde všude se dá použít

Evakuační zvukový systém EVAc zabezpečí vaši firmu, kancelářskou či jinou komerční budovu i vaši domácnost. Pomocí evakuačních ozvučovacích systémů můžete ochránit sebe i své okolí před nečekaným nebezpečím v podobě požáru či krádeže.

Co je systém EVAc a jak funguje

Nečekané situace se v životě zkrátka dějí, proto je důležité chránit svůj život, majetek, rodinu i rozsáhlé objekty, ve kterých denně pracují stovky lidí. Kdo je připraven, není zaskočen. Evakuační zvukový systém slouží jako bezpečnostní opatření v případech, kdy v budově vypukne požár, anebo do něj vniknou nečekaní ozbrojení návštěvníci. Rozhlasová ústředna disponuje mikrofonem. Součástí je i horn speaker či jiný reproduktor, kterým předáte požadované informace do éteru.

Kromě evakuace se ozvučovací systémy a sety používají pro distribuci různých typů zpráv, jako je sdělení administrativních zpráv ve škole, důležitých informací o zrušených spojích na nádraží, reklamních sdělení v nákupních centrech nebo jen pro vytvoření příjemné atmosféry v restauraci. Přenosné ozvučovací systémy se však mohou hodit i pro chatové osady, statky a rodinná sídla.

Typy evakuačních a ozvučovacích systémů

Pro upozornění na hrozící nebezpečí slouží evakuační systémy, které lze pořídit jako kompaktní jednotku s veškerým potřebným vybavením. Provoz evakuačního rozhlasu, někdy také nazývaného požární rozhlas nebo nouzový zvukový systém upravuje speciální norma ČSN EN 54–4, EN 54–16, která definuje jeho požadované technické parametry.

Jako ozvučovací technika pro restauraci či jiný komerční prostor slouží často nenápadné nástěnné reproduktory, které na rozdíl od hi-fi věže nezaberou žádný prostor. Stačí je připevnit na stěnu, zapnout hudbu a klienti si mohou užít mnohem příjemnější atmosféru. Naši odborníci vám pomohou s výběrem, montáží i provozem těchto jednotek.

Ozvučovací technika pro venkovní či vnitřní prostory

Při výběru vezměte v potaz, zda jde o venkovní či vnitřní prostory. V interiéru si vystačíte s nástěnnými či závěsnými reproduktory, v exteriéru budete potřebovat odlišnou techniku. U vnějších reproduktorů je důležitá hlasitost, slyšitelnost i detekce hluku. Pro zajištění obecního rozhlasu vsaďte na horn speaker, tedy typický rozhlasový reproduktor, který z mikrofonu předá informace celé obci. U některých mikrofonů lze spustit i přednastavenou nahrávku a nemusíte ani vysílat živě.

Technika s kvalitním výstupem

Montáže provádíme zejména v objektech s velkým shromaždištěm lidí, jako jsou obchodní centra, kina, školy, gastronomické provozy, ubytovací zařízení, zdravotnická zařízení i domovy pro seniory. Potřeba instalace zvukového evakuačního systému EVAc vyplývá z požárně bezpečnostního řešení stavby. Napojuje se na výstup elektrické požární signalizace a při vzniku požáru v objektu se opakuje hlášení o nutné evakuaci osob. Do evakuačního rozhlasu se pouští zmíněná nahrávka, nebo se do něj může připojit pověřená osoba, která rozhlasem pak řídí evakuaci osob ze zasaženého objektu.

Všechny články blogu