VSV connect, spol. s r.o., Švestková 1304, 506 01 Jičín, tel.: +420 493 520 611, e-mail: obchod@vsvconnect.cz
Otevřít menu
VSV connect
domů Domů Blog Jak funguje elektronická požární signalizace

Jak funguje elektronická požární signalizace

20. srpna 2024

Jak funguje elektronická požární signalizace

Spolehlivým prvkem aktivní požární ochrany je elektronická požární signalizace, která zajistí včasnou a rychlou detekci, identifikaci a lokalizaci vzniku ohniska požáru, vyhodnocení situace i vyhlášení požárního poplachu. Podívejme se, jak funguje a proč si EPS pořídit.

Ústředna EPS a její funkce

Ústředna elektrické požární signalizaceEPS - vyhodnocuje signály z ostatních komponent. Spolehlivě propojí všechna čidla, detektory, hlásiče, sirény, samočinné či tlačítkové požární majáky i jiné potřebné komponenty a probíhá přes ni napájení a kontrola funkčnosti celého systému. Pak ústředna EPS vyhodnocuje signály a při ohrožení sama aktivuje a řídí evakuaci včetně zapnutí sirén, evakuačního rozhlasu, větrání a přivolání hasičů. EPS reaguje na riziko buď přímo, anebo nejčastěji z recepce vyšle signál pracovníkovi bezpečnostní agentury, který tento signál nejprve ověří.

Bezdrátový systém EPS

Nejprve je třeba zjistit, zda lze komponenty napojit i na původní kabeláž. Pokud ne, naši pracovníci nainstalují kabeláž novou. Tam, kde nelze kabeláž provést, navrhnou bezdrátový systém EPS. Jeho výhodou je možnost instalace i v objektech, ve kterých nelze realizovat kabeláž, jako jsou památkové a chráněné budovy, kostely, muzea a jiné objekty, kde je nutné EPS dodatečně nainstalovat.

Profesionální instalace, pravidelný servis a revize EPS

Pro spolehlivé zabezpečení objektu a správnou funkčnost systému je nezbytná odborná instalace EPS, pravidelný servis i revize ve stanovených intervalech. Kontrola ústředny a souvisejících zařízení by měla obvykle proběhnout jednou za měsíc. Ke zkoušce samočinných hlásičů by mělo dojít alespoň jednou za půl roku. Revize EPS by měla ověřit provozuschopnost systému jednou ročně.

Obraťte se na nás

Společnost VSV connect provádí odborné instalace EPS v objektech, kde její povinnost vyplývá z požárně bezpečnostního řešení stavby - PBŘ. Zajistí pro vás napojení EPS na pult centrální ochrany - PCO hasičského záchranného sboru nebo PCO bezpečnostní agentury s nepřetržitou službou. Kromě odborné instalace zajistí záruční i pozáruční servis a revize EPS ve stanoveném intervalu. Rozhodli jste se pro EPS Johnson ControlsZETTLER, HoneywellESSER či LITES? Neváhejte nás kontaktovat.

Všechny články blogu